Previše okruglo ili izduženo lice? Saznajte koja vam frizura najviše odgovara

Univerzalno žensko iskustvo: ulazimo u frizerski salon sa slikom frizure Jennifer Aniston ili Angeline Jolie. Sjedamo u stolicu i puštamo se u vješte frizerske ruke. No, ono što vidimo kada se nakon sat vremena pogledamo u ogledalo nije ono što smo očekivale. Pa to uopće ne nalikuje na frizuru sa slike!

No, prije nego što optužite frizera za taj kriminal koji nazivate frizurom, zapitajte se: je li možda problem u vašem obliku lica? Frizure koje drugima stoje savršeno i pomlađuju ih deset godina, na nama jednostavno izgledaju, blago rečeno, loše. Uz nekoliko trikova koji slijede, i vi možete imati frizuru iz snova bez suza u frizerskom salonu.

Prvi je korak određivanje oblika lica.

Imate li okruglo lice poput glumica Kirsten Dunst ili Michelle Williams? Ono je najšire u području obraza, a njegova su širina i dužina otprilike jednake.

Ukoliko vaše lice više nalikuje Beyoncéinom, onda je ovalno. Ovo je najpravilniji oblik lica, uz nešto šire čelo, a pristaju vam gotovo sve frizure!

Ukoliko vam je čeljust naglašenija nego kod osoba s ovalnim licem, onda govorimo o četvrtastom obliku lica. Ovakav oblik krasi Oliviju Wilde i Keiru Knightly, a jagodice su poravnate sa širinom čela i čeljusti.

Duguljasto lice, poput onog Sarah Jessice Parker, upravo je ono što mu samo ime kaže te je usko u području jagodica.

Srcoliki oblik lica ima naglašenu bradu, a često i čelo. Dobri primjeri takvog oblika lica su Selena Gomez i Reese Witherspoon.

Dijamantni oblik lica nešto je ekstremnija verzija srcolikog oblika te je najširi na sljepoočnicama, a ima i lijepo naglašene jagodice. Ovo je najrjeđi oblik lica, a dobro je vidljiv na Rihanni te glumici Ashley Greene.

Nakon što smo odredili oblik lica, red je na tipu i teksturi kose. Potpuno ravna kosa zahtijeva drugačiji tretman od valovite ili kovrčave te se stoga i to mora nužno uzeti u obzir.

Također, važan je faktor i tekstura. Ukoliko je vaša kosa nešto grublja, ona je nerijetko i suha te se prema njoj treba odnositi drugačije nego prema mekanoj i tankoj kosi.

Kratki bob može dobro stajati ženama s tanjom kosom, dok one s nešto grubljom i debljom dlakom riskiraju da nedugo nakon izlaska iz frizerskog salona izgledaju poput jednog od članova Beatlesa.

Frizure za okrugla lica

Ukoliko je vaše lice okruglo, vaš bi odabir trebale biti frizure koje produžuju i definiraju lice. Duže, slojevite frizure će pomoći u stvaranju iluzije duljeg lica, a ukoliko više volite kraću kosu, odaberite nešto duži bob, s time da pramenovi moraju prelaziti liniju brade. Vaše će se lice doimati širim i više okruglim ukoliko se odlučite za kratke frizure ili stilove koji dodaju širinu u ravnini obraza.

Frizure za ovalna lica

Sretnice koje se mogu pohvaliti ovim oblikom lica mogu nositi bilo koju frizuru. Ovalni je oblik najviše simetričan te ćete teško pogriješiti u odabiru frizure. Ovdje je važno uzeti u obzir teksturu i tip vaše kose. Dakle, ukoliko vam je kosa nešto finije teksture, odaberite kraće frizure, dok je za gustu kosu bolji izbor duga kosa jer će je težina povući i izbalansirati gustoću.

Frizure za četvrtasta lica

Poput srcolikih oblika, i četvrtasta lica imaju naglašenije čelo, stoga su šiške dobar izbor za žene s ovim oblikom lica. No, i s njima je potrebno pažnje. Pripazite da vam šiške nisu previše guste kako ne bi dodatno zatvorile lice. Umjesto njih odaberite lagane šiške koje će vam ići dijagonalno preko čela ili oka. Lagano valoviti bob je također dobar izbor, a izbjegavajte oštre i ravne linije koje će samo dodatno naglasiti vašu čeljust. Najbolja dužina kose je ona ispod ramena jer će vašem licu dodati duljinu te izbjegavajte razdjeljak na sredini glave. Ono što ovdje želimo postići su mekane linije i iluziju ovalnog lica, a ne dodatno naglašavanje oštrih crta.

Frizure za duguljasta lica

Ovaj je oblik lica nažalost najzahtjevniji, no osnovno je znati da vam duljina kose ne bi smjela prelaziti ramena. Ono što smo htjeli naglasiti kod četvrtastog oblika lica, ovdje pokušavamo umekšati: duga kosa izdužuje lice, a duguljastom obliku to nije potrebno. Šiške pomažu pri vizualnom skraćivanju ovog oblika lica, a svom frizeru naglasite kako želite što više slojeva. Oni, naime, daju širinu licu i teksturu kosi što je posebno važno ako vam je kosa nešto finija i tanja. Kovrčava ili valovita kosa mnogo su zahvalnije za ovaj oblik lica jer ga također omekšavaju, ali pokušajte izbjeći mnogo volumena pri vrhu glave jer će vam on samo još više produžiti lice.

Frizure za srcolika lica

S obzirom na naglašenu bradu u ovom obliku lica, najbolje bi bilo odabrati frizuru koja pomaže omekšati stroge linije brade i čeljusti. Duga i poluduga slojevito ošišana kosa najbolji su izbor za ovaj oblik lica, a prednost su i valovi. Šiške nikako ne bi smjele biti oštrih linija, već opušteno padati niz čelo, no pripazite da one nisu prekratke jer ćete time samo učiniti kontraefekt.

Frizure za dijamantni oblik lica

Osobe koje krasi ovaj oblik lica svakako bi trebale naglašavati svoje visoke jagodice. Za ljubiteljice kraće kose, tu je kratak i oštar bob koji završava malo ispod brade. Za one koje više vole dugu kosu, dobra je vijest da ovaj oblik lica podnosi većinu takvih stilova, neovisno o tome radi li se o dugoj ravnoj kosi ili slojevitom stilu. Ukoliko baš inzistirate na šiškama, odlučite se za one koje ne skraćuju ionako nisko čelo te su stoga dobar izbor one koje padaju na jednu stranu čela.

Comments are closed.