FOTO Prilagodite namještaj svojim navikama i potrebama. Evo najboljih ideja s “Hacking Ikea” natjecanja

Svojim radom TET studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta Lucija Mandekić i Marko Mišković pobijedili su na trećem izdanju HACKING IKEA natjecanja te osvojili stručno putovanje u Švedsku. Stručni žiri ocijenio je kako je pobjednički tandem, u konkurenciji od devet finalista, najbolje odgovorio na ovogodišnju temu HACKING IKEA natjecanja ‘Ravnopravnost je bolja za sve’ te najdalje otišao u hakiranju postojećih IKEA proizvoda, dajući im novu vrijednost, interesantnost i praktičnost.

Drugonagrađeni rad ovogodišnjeg HACKING IKEA natjecanja je „Tangled Up In You“, koji je izradila Tamara Runtić, kriminalistica iz Zagreba, a zbog izuzetne kreativnosti žiri je odlučio i nju nagraditi putovanjem u Švedsku. Treća je nagrada pripala Borisu Šantošiju, koji se uz stalni administrativni posao entuzijastički bavi produkt dizajnom i dizajnom interijera, a za njegov rad nazvan „Teeter-Totter“.

Takvu odluku, kojoj je – zbog iznimne kvalitete radova i nadasve kreativnog pristupa zadanoj temi – prethodilo dugo vijećanje, donio je stručni žiri koji su činile Petra Puž–Novoselec, dizajnerica interijera u robnoj kući IKEA Zagreb te Ivana Fabrio, docentica na Studiju dizajna, i nezavisna dizajnerica Nina Bačun iz kolektiva Oaza. Uz zahvalnice Design Districta Zagreb, IKEA je za sve sudionike natjecanja osigurala i poklon bonove.

„Raduje nas što smo i ove godine, u sklopu HACKING IKEA natjecanja, potaknuli naše sugrađane da uz pomoć malo kreativnosti svoju svakodnevicu učine još kvalitetnijom, a prostor u kojem žive prilagode vlastitim navikama i potrebama.

Zadatak finalista bio je hakirati postojeće IKEA proizvode kako bi dobili ne samo novu vrijednost, već i pokazali kako dizajnom možemo dogovoriti na društvene izazove, te koliko nam je svima važna rodna ravnopravnost – u obiteljskom domu, u radnom okruženju, prilikom učenja ili zabave… ukratko – uvijek i svuda.

Svi natjecatelji pokazali su veliki entuzijazam i umješnost, što izvrsno pokazuju i njihovi radovi, a osnovni kriterij prilikom odabira bio je koliko su svojim radom odgovorili na temu natjecanja“, istaknula je Petra Puž-Novoselec.

Ovogodišnje HACKING IKEA natjecanje održano je po treći puta u sklopu festivala Design District Zagreb, a zadatak natjecatelja bio je prenamijeniti ili doraditi postojeće IKEA proizvode kako bi dobili novu ili dodatnu funkciju.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Natjecanje je održano tijekom prva dva dana Design District Zagreb festivala, a prethodile su mu radionice na kojima su, u suradnji s mentoricama Ivanom Fabrio i Ninom Bačun, finalisti izradili nacrte svojih radova i u robnoj kući IKEA Zagreb obavili kupnju proizvoda koje su hakirali.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Ovogodišnji pobjednici Lucija Mandekić i Marko Mišković time su se na poziciji najboljih hakera IKEA proizvoda u Hrvatskoj pridružili Josipu Tadiću i Luki Palestrini Mazić, koji su na prvom izdanju HACKING IKEA natjecanja, 2016. godine, svojim radom „Pasta“ osvojili najviše glasova žirija, te Eli Meseldžić i Andreji Lovreković koje su pobijedile prošle godine, na drugom izdanju HACKING IKEA natjecanja, radom “Lucky Charm”.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Zanimljive i nadasve jedinstvene radove s ovogodišnje HACKING IKEA natjecanja možete do 17. lipnja pogledati na izložbi u prostorijama Stare vojne bolnice u Vlaškoj ulici 87, u radno vrijeme festivala Design District Zagreb, od 10 do 22 sata.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.