improCON U DVORCU VELIKI TABOR Sloboda umjetničke improvizacije

ImproCON – kongres slobodne improvizacijske glazbe i umjetnosti ove se godine održava od 11. do 15. kolovoza u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću.


Nakon dva uspješna izdanja improCON-a u Kumrovcu, kulisu impozantnog kompleksa kumrovačkog Spomen doma ovaj će međunarodni glazbeni događaj zamijeniti prekrasnim ambijentom srednjovjekovnog dvorca, koji će zasigurno biti poticajan za umjetnike koji će se na pet dana okupiti kako bi zajednički stvarali.

Kongres improCON nastao je kako bi se omogućili okupljanje, suradnja, zajedničko djelovanje, umrežavanje i povezivanje glazbenika slobodne improvizacijske glazbe, kao i ostalih umjetnika i kreativaca poput plesača, performera, vizualnih umjetnika, pjesnika te glazbenih i umjetničkih promotora iz Europe i ostatka svijeta. Sudionici kongresa imat će priliku upoznati se s radom drugih, te ostvariti kreativne suradnje kroz radionice na kojima će izmjenjivati ideje i strategije s ciljem formiranja i ojačanja mreže umjetnika kao poticaja budućim suradnjama.

ImproCON će ove godine ugostiti više od sedamdeset umjetnika iz sedamnaest zemlja. Neki dolaze iz Japana, Kanade, SAD-a, Meksika, Australije, Velike Britanije, Švedske, Finske, Francuske, Njemačke i Italije, a fokus ove manifestacije, prema riječima organizatora, posebno je stavljen na jačanje suradnje među susjednim zemaljama poput Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije.

Program će se odvijati na različitim lokacijama unutar i oko dvorca Veliki Tabor, čiju će sceničnost i akustiku sudionici istraživati tijekom stvaralačnog procesa. Kao i prethodnih godina, ImproCON će obilovati različitim aktivnostima koje će trajati od jutra do kasno u noć, počevši od brojnih glazbenih sessiona, preko predavanja, debata, prezentacija, poezije, plesa, performancea, a jedinstvenost ovoga događanja je i u tome što raspored programa određuju sami sudionici.

Kao uvod u ovogodišnji improCON, petnaestak kilometara od dvorca Veliki Tabor, u Klubu Metulj u Bistrici ob Sotli od 7. do 9. kolovoza održat će se glazbena radionica pod vodstvom američke pjevačice Linde Sharrock i austrijskog saksofonista Marija Rechterna, koji će se kasnije pridružiti ovogodišnjem improCONu. Zainteresirani za sudjelovanje na ovoj radionici informacije i prijave mogu dobiti putem e-mail adrese mitja@pekarna.org.

Ulaz na programe ImproCON-a je slobodan.

ImproCON je suradnički projekt umjetničkih organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Austrije: GOKUL – Građanska organizacija za kulturu, Zabok; Klub Metulj – Mladinsko Društvo Bistrica ob Sotli; KUD Mreža, Ljubljana; Schaumbad – Freies Atelierhaus Graz i Šopron Shuffle – Trans European Music Meetings, Vienna.

Projekt je realiziran zahvaljujući sredstvima Ministarstva Kulture RH, Krapinsko-zagorske županije, Saveza Alpe-Adria, Ureda za kulturu regionalne Štajerske vlade uz podršku Muzeja hrvatskog zagorja, OŠ Đure Prejca i mini mljekare Veronika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.