Čak 91 posto osoba nije aktivno više od 5 dana u tjednu

Tijelo žene različito reagira na tjelovježbu od tijela muškarca. Rezultati usporedbe utjecaja tjelesne aktivnosti otkrivaju da težina, snaga, kardiovaskularni, respiratorni sustav i drugi faktori tijekom razvoja i odrastanja pojedinog spola imaju veliku ulogu na učinak zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, navodi kineziolog dr. James S. Skinner.

Ovaj ugledni stručnjak bio je jedan od pet glavnih istražitelja obiteljske studije Naslijeđe, velikog istraživanja o ulozi genetskih faktora u treningu za oboljele od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Nagrađen je i Časnom nagradom Američkog fakulteta sportske medicine, najvišom nagradom u tom području.

Razvijanje svijesti o važnoj ulozi tjelesne aktivnosti tijekom cijelog života te razumijevanje iste iznimno je važna tema zbog poraznih statistika prema kojima su posljedice neaktivnosti četvrti uzrok smrti u svijetu. Prema podacima znanstvenih studija 91 % je onih koji neredovito vježbaju i nisu aktivni više od 5 dana u tjednu. Još je gori podatak da je danas u svijetu čak 42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo, a do 2025. godine ovaj broj bi mogao narasti na 70 milijuna.