U petak nas očekuje najdulja potpuna pomrčina Mjeseca u ovome stoljeću

U petak, 27. srpnja svjedočit ćemo pravoj nebeskoj atrakciji. Na nebu nas očekuje potpuna pomrčina Mjeseca, međutim ne bilo kakva. Ova pomrčina Mjeseca je najdulja potpuna pomrčina Mjeseca u ovome stoljeću. Iz naših krajeva bit će vidljiva punih sat vremena i četrdeset i tri minute, odnosno skoro četiri sata od ulaska Mjeseca u Zemljinu orbitu pa do njegova izlaska.

O važnosti i neobičnosti ove nebeske pojave svjedoče mnogi objavljeni tekstovi domaćih i stranih astronoma, kao i pozivi na astronomsko motrenje ovog značajnog zvjezdanog događaja.  

Potpuna pomrčina Mjeseca je pojava poravnavanja Sunca, Zemlje i Mjeseca zbog čega Mjesec poprima crvenkasto-narančastu boju pa ga volimo nazivati „Krvavi Mjesec“. Ovaj puni – krvavi Mjesec sam po sebi je snažno emotivno i energetski nabijeno vrijeme, a kada dodatni naboj primi još i od Marsa i Urana onda slobodno možemo govoriti o eksploziji energije koja se trenutno događa na nebu iznad svih nas.

S astrološkog gledišta, ovaj puni Mjesec događa se u petak u 22,21 sati i tada će se Mjesec u Vodenjaku suprotstaviti Suncu iz znaka Lava i to točno na 4⁰45′ ovih znakova. Općenito govoreći, svaki puni Mjesec predstavlja dvije suprotstavljene energije, ali i vrhunac onoga što smo započeli u vrijeme mladoga Mjeseca.

Moćna je energija ovog potpuno pomračenog Mjeseca koji donosi krize u sve vrste odnosa. Vrijeme je da utvrdimo naše potrebe, što nam nedostaje i što još želimo u našem životu. Sada je vrijeme da istražimo svoje emocionalne potrebe i da u narednih u šest mjeseci dopustimo promjenama da uđu u naš život.

Osim u odnosima, krizu i potrebu za promjenom možemo osjetiti i u drugim područjima života – u domu, zdravlju, poslu, prijateljstvu. Mnoge nepredviđene situacije mogu uzdrmati naš život i natjerati nas da stvari vidimo „u pravom svjetlu“.

Retrogradni Mars koji se spojio s Mjesecom od nas traži otkrivanje koje u ovom trenutku nije ugodno. Sada osjećamo prodor zakopanih frustracija na površinu našega bića i zbog toga smo vrlo nemirni i ljuti. I kao da sve ovo već nije dovoljno, nego još i Uran svojim napetim aspektom prema pomračenom Mjesecu želi dodatno začiniti cijelu situaciju šokantnim i nepredvidljivim situacijama i događajima.

Napeto je na nebu iznad nas i napeto je u nama. Najjednostavniji savjet, a ujedno sada i najteži za sprovesti, jest zadržati smirenost i fokusiranost. Nevidljiva sila tjerat će nas na akciju i na donošenje odluka no ovo nije povoljno vrijeme za to. Previše je emotivnog naboja u zraku pa postoji bojazan da bi naše odluke mogle biti ishitrene i nezadovoljavajuće. Ovo je vrijeme da se otvorimo novim mogućnostima i da donošenje važnih životnih odluka  odgodimo za neko kasnije vrijeme.