Posebni font OmoType za osobe s disleksijom razvijen u Hrvatskoj

OmoLab, laboratorij za vizualnu komunikaciju koji okuplja stručnjake i tvrtke različitih profila s ciljem razvoja alata za djecu s komunikacijskim teškoćama, u suradnji s dizajnerom i tipografom Markom Hrastovcem razvilo je sustav fontova za osobe s disleksijom. Rezultati testiranja pokazali su da djeca s disleksijom i drugim komunikacijskim teškoćama uz OmoType font čitaju brže, uz manje grešaka i u velikoj mjeri preferiraju taj font.

OmoType je pismo oblikovano i prilagođeno za osobe s disleksijom i ostalim teškoćama čitanja. Vizualno ugodan font može se prilagoditi jedinstvenim potrebama i preferencijama.

Kada smo krenuli u proces oblikovanja pisma za osobe s disleksijom postavili smo za cilj oblikovati pismo koje se u najmanjoj mogućoj mjeri razlikuje od fontova koji su u svakodnevnoj upotrebi, a da pri tom poboljšava čitljivost, praćenje retka, te sprječava zamjenu sličnih slova označavanjem ili deformacijom samo ‘problematičnih’ slovnih znakova.

Riječ je o dva sustava podijeljena prema stupnju čitalačkih sposobnosti.

Ono što OmoType izdvaja od ostalih fontova za disleksiju je učinkovitost, mogućnost prilagodbe i toplo, humano oblikovanje.

OmoType sustav fontova potpuno je besplatan i može se preuzeti na stranici OmoType.com.

U suradnji sa splitskom tvrtkom Locastic radi se na razvijanju mobilne aplikacije OmoReader, koja olakšava, poboljšava i potiče čitanje djeci s disleksijom. OmoReader će potpuno besplatno biti dostupan početkom rujna.

Zahvaljujući suradnji s CARNet-om i Bulaja nakladom, odnosno njihovim projektom eLektire, svi lektirni naslovi, kao i hrvatski klasici, bit će besplatno dostupni kroz aplikaciju OmoReader.

OmoLab komunikacijske alate podržali su zaklada Reach For Change i ACT grupa kroz program Pokreni nešto svoje.