Knjige za sanjare: Čarobne slikovnice, veličanstveni izumi, nezaboravna prijateljstva

Što bi se dogodilo da u knjizi (ili pak na polici punoj knjiga) živi čudovište koje obožava grickati knjige? Hoće li pregristi važan dio teksta kojeg samo maštom možemo popuniti? Hoće li pomiješati priče? Ajme, tko to može sastaviti? Može li se uopće čitati knjiga kroz koju je čudovište projurilo?

E, pa, naravno da može! I to s velikim veseljem jer taj je Gricko maleno žuto čudovište koje naprosto obožava knjige i svoju strast nevjerojatnom brzinom prenosi. Gricko voli grickati stranice romana, rječnika, atlasa, bajki… Uhvatili smo ga dok juri kroz priču o Zlatokosi, Crvenkapici i Janku. I, da, malčice ih je poremetio, ali, kako da prođe kroz priču neopažen?! Vedar je, brz i jako gladan priča. Kad će stati i kako, hoće li uopće, otkrijte sami.

Ova se slikovnica čita naglas, različitim glasovima, uz nju se glumi. Ona je i za tiha, samotna čitanja i za čitanja u društvu s puno znatiželjne djece. I znate što, u ovoj će knjizi uživati i roditelji.

Zagrizite uz Gricka u ovu slikovnicu, ovakvu sigurno još niste vidjeli!

Čarobna slikovnica nagrađivane spisateljice i ilustratorice Emme Yarlett priča je o čudovištu koje obožava grickati knjige i tako širiti svoju neutaživu strast za njima. Njezin „Gricko“ prodan je u više od pola milijuna primjeraka na pet kontinenata, dobio je brojne nagrade i pohvale te izgrickao svoj put do polica i mašte djece diljem svijeta.

Među novim knjigama za djecu je i „Veličanstveni izum“ Ashley Spires, slikovnica namijenjena svima onima koji će jednom svojim genijalnim idejama mijenjati svijet nabolje.

Jednoga dana djevojčici je sinula predivna zamisao. Uz pomoć svoga psećeg pomoćnika izradit će veličanstven izum! Točno zna kako mora izgledati. Točno zna kako mora raditi. To će za nju biti mačji kašalj! No pokazalo se da je izrada veličanstvena izuma daleko teža negoli je djevojčica pretpostavila. Mjerila je, čekićala, zatezala i namještala, bezbroj puta počinjala iznova, ali izum bi svaki put ispao loš. Kad bi ta stvarčica barem već jednom proradila!

Inteligentan, iskren i duhovit prikaz nevolje s kojom se svi možemo poistovjetiti. Najnovija pripovijest Ashley Spires donosi klincima (a i roditeljima) nešto savršeno: pogled iz drugoga kuta. Ova godina, 2018., posvećena je inženjerstvu – svim velikim i malim mudrim glavama i spretnim rukama, a ova slikovnica prava je oda svima njima! Rasplamsajte maštu mladim čitateljima i potaknite ih na vlastite izume, kreacije i učenje o inženjerstvu, matematici, tehnologiji… igrajući se. Ashley Spires nagrađivana je spisateljica i ilustratorica brojnih knjiga za djecu, među kojima su Mali Saul, Larf i pustolovine Binkyja, svemirskog mačka, crtanih romana za mlađu dob. Živi u Ladneru, gradu u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji.

U posljednjem nastavku u ovoj seriji Chrisa Riddella, čuvenog, nagrađivanog umjetnika, poznatog kao autora prekrasnih knjiga za djecu, ali i kao političkog karikaturista Guardiana i Observera, Ottolina i g. Munroe upoznaju nove prijatelje, otkrivaju tajne i pomažu razriješiti zagonetke. 

Nakon pospremanja kuće Ottolina i g. Munroe upoznaju zanimljivog i vrlo informiranog Purpurnog lisca koji poznaje sve tajne grada i on će ih povesti na urbani safari. Tamo će otkriti da u njihovu gradu žive neke životinje za koje nisu znali i koje izlaze samo noću. Odlično su se proveli! No pri tome je g. Munroe uočio neobične pjesme zalijepljene za rasvjetne stupove i njih su dvoje odlučili otkriti tko se krije iza toga. Na večeri u čast svojih novih prijatelja svi će se odlično zabaviti i dogovoriti nove avanture, a Ottolina i g. Munroe opet će smisliti pametni plan. A uspjet će pomoći i sramežljivoj Purpurnoj lisici da pokaže svoj talenat.

U ovom prekrasnom posljednjem nastavku Ottolina će otkriti kako postoje i druge djevojčice koje žive slično kao ona, njezina iskrenost i dobronamjernost očarat će čitatelje, a ilustracije će svakog razniježiti.

Zaviri u ovu knjigu u ime znanosti Mikea Barfielda kombinacija je objašnjenja znanstvenih pojmova poput gravitacije ili funkcioniranja mozga pri optičkim varkama, zanimljivih detalja o velikim znanstvenicima kao što su Albert Einstein, Marie Curie ili Isaac Newton te mnoštva zabavnih aktivosti.

Djeca će izrezujući i slažući različite modele, crtajući i bojajući izvoditi znanstvene pokuse i istovremeno se silno zabaviti i otkriti koliko znanost može biti očaravajuća.

Ova inspirativna knjiga proširit će djeci horizonte, pojasniti im neke nove pojmove, zainteresirati ih za znanost i uz igru otkriti im povezanost znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike.

Kad je Raymien otac otišao od kuće sa zubotehničarkom, Raymie je smislila plan kako će ga vratiti: pobijedit će na natjecanju Mala miss Autoguma Središnje Floride pa će on vidjeti njezinu sliku u novinama i vratiti se kući. Ali da bi pobijedila, mora učiniti dobro djelo i naučiti hvatati mažoretski štap pa odlazi na tečaj kod šampionke Ide Nee.

Na tom tečaju upoznaje dvije djevojčice protiv kojih će se morati natjecati – krhku i odlučnu Louisianu koja također želi pobijediti te neustrašivu i tvrdoglavu Beverly koja to natjecanje želi sabotirati. Louisiana živi s bakom jer su joj roditelji, slavni zabavljači, poginuli utopivši se kad je brod na kojem su bili potonuo; ona ima mnoštvo špangica sa zečićima, bolesna je i često pada u nesvjest, ali ima i čeličnu volju i vrlo je suosjećajna.

Beverly je sasvim različita – vješto barata nožem i mažoretskim štapom, sanja o tome kako će pobjeći od kuće i otići k ocu policajcu u New York, ničega se ne boji, vrlo je inteligentna i iskrena. Raymiena je majka tužna i često plače, a Raymie je zabrinuta i razmišlja o svojoj duši. No kad se Raymie prestraši čineći dobro djelo, zamoli za pomoć Beverly i Louisianu i one postaju Tri hrabrice koje će, pomažući jedna drugoj, otkriti snagu istinskog i dubokog prijateljstva.

Nagrađivana i slavna autorica Kate DiCamillo u ovom iskrenom romanu prekrasno dočarava dječje avanture, zbunjenost novim situacijama i neočekivano i nezaboravno prijateljstvo.