Smaragdni otok: Skoro sve što ste željeli znati o Irskoj

Hrvatska radiotelevizija od ponedjeljka 20. kolovoza na HTV2 u terminu od 20.05 sati započinje s prikazivanjem dvodijelnoga dokumentarnoga filma Irska sa Simonom Reeveom koji nam ovaj put otkriva Irsku, jedan od najljepših otoka na svijetu.

Putujući uzduž i poprijeko otoka i upoznavajući njegove raznolike stanovnike, angažirani novinar preispituje sve elemente irskoga društva. Simon otkriva da je to mjesto mitova, legendi i duhovnosti, paralelno s modernom državom koja još pokušava otkriti svoj identitet i vrijednosti.

Simona putovanje vodi od prekrasnih pogleda s litica prelijepe irske obale do suvremene stvarnosti manjih i većih gradova, a on pritom nastoji shvatiti složenu prošlost i promatra što bi mogla donijeti budućnost.
Irska je mjesto na kojem spektakularna ljepota i često burna povijest stoljećima idu ruku pod ruku.

Irska se još naziva i smaragdnim otokom zbog raskošnoga zelenoga krajolika.  Otok Irska sastoji se od Republike Irske i Sjeverne Irske, koja pripada Ujedinjenome Kraljestvu.

U prvoj epizodi Simon Reeve, stigavši u grofoviju Wexford proučava početke dugoga i turbulentnoga odnosa između Britanije i Irske. Motornim paraglidingom leti uz obalu, a potom kreće u Cork i na svetu planinu Croagh Patrick. Druge lokacije uključuju surferski grad Lahinch, grad Londonderry i grofoviju Donegal, a putovanje završava na Malin Headu, najsjevernijoj točki otoka.

Druga epizoda na rasporedu je dan kasnije, u utorak 21. kolovoza također na HTV 2 u 20.05 sati.