10 namirnica u kojima se skriva šećer i potajno uvećava vaš dnevni unos kalorija

Šećer je svuda oko nas, a osim u klasičnim namirnicama, poput slatkiša, skriva se na mnogim nevjerojatnim mjestima. Danas vam otkrivamo „slatke tajne“ šećera i njegova najdraža mjesta za skrivanje kako biste ga ubuduće mogli lakše uočiti i izbjeći.

Preljevi za salate

Dakako da ne mislimo na klasične vrtne salate. No, jeste li vi jedna od onih osoba koja svoju običnu salatu voli dodatno začiniti umakom? Oni se najčešće sastoje od majoneze ili kečapa te sadrže visok udio šećera. Sljedeći put kada poželite takvu salatu, sjetite se da je komotno možete zaliti čašom zaslađenog pića. Naime, toliko šećera nesvjesno unesete u svoj organizam. Ubuduće, jabučni ocat u ruke i zapamtite: sve je stvar navike!

Umaci za paštu

Bogati, crveni umaci za paštu nisu prvo na što bismo pomislili kad bismo razmišljali o šećeru. Pa oni nisu slatki, već pomalo kiselkasti! Unatoč tome, oni su pravo „leglo“ šećera. Često u sebi skrivaju i do 12 grama ovog slatkog grijeha, stoga pripazite sljedeći put na deklaraciju proizvoda i količinu šećera u vašem najdražem umaku.

Pločice sa žitaricama

Ove su pločice prepune žitarica koje su, dakako, zdrave stoga zvuče kao dobra ideja? Pogrešno! One su nerijetko prepune dodatnog šećera i pojačivača okusa. Također, neke su prelivene čokoladom ili jogurtom što dodatno povećava udio šećera. Umjesto ovih pločica, pojedite obične žitarice te ih po želji zasladite voćem ili medom što će bitno smanjiti količinu šećera koju unosite u sebe.

Jogurti

Jogurti su poznati kao bogat izvor kalcija i proteina, no čak i oni jogurti sa smanjenim udjelom masti, sadrže mnogo šećera. Pritom su najgori tzv. „voćni“ jogurti jer sadrže mnogo umjetnih pojačivača okusa te vrlo malo stvarnog voća. I ovdje predlažemo upotrebu običnog jogurta te zaslađivanje po želji kod kuće. Time ne samo što kontrolirate unos šećera, već i stvarate one okuse koje sami želite.

Pahuljice

Na policama trgovina zasigurno ste vidjeli brojna pakiranja već gotovih, zaslađenih žitarica. Bilo da govorimo o müsli žitaricama ili nekim drugim, važno je znati da su one iznimno pune šećera. To se posebno odnosi na one s čokoladom, ali čak se niti voćne varijante ne može nazvati zdravima. Umjesto toga, odaberite obične zobene pahuljice te im dodajte ono što sami želite, banane ili bobičasto voće, bez nepotrebnih dodatnih šećera.

Energetski napitci

Istina, ova vas pića drže budnima i fokusiranima, no po koju cijenu? Uz veliku količinu kofeina, energetski napitci sadrže i mnogo šećera kako bi vas brže razbudili. Umjesto njih, popijte čašu hladne vode jer je često uzrok umora upravo dehidracija, a energetski vam napitci u tome samo odmažu.

Voćni kompoti

Voćni su kompoti prava šećerna bomba. Naima, osim običnog šećera koje se nalazi u voću, oni sadrže i šećere unesene tijekom konzerviranja kako bi pojačali okus i time vas natjerali da ponovno kupite taj proizvod. Umjesto odabira takve prehrambene prijevare, kupite svježe voće i osladite se na zdrav način.

Sušeno voće

Poput kompota, i sušeno je voće prava mala šećerna riznica. Kada se dehidrira, ono sadrži mnogo više šećera od svježeg voća. Za sušeno voće vrijedi ono što smo već savjetovali i za kompote: pojedite svježu voćku! Zdravija je, sadrži manje šećera, a usput se i hidrirate.

Ledeni čaj

Čuli ste da su gazirana pića veoma nezdrava i prepuna šećerom te ste se odlučili za zdraviju varijantu i u kafiću naručili ledeni čaj? Pogrešan odabir. Ledeni su čajevi omiljeno okupljalište viška šećera, čak i oni za koje ne biste ni rekli da su slatki. Dakle, najbolje je da si kod kuće sami napravite čaj te ga pustite da se ohladi. Time kontrolirate unos šećera te se nećete iznenaditi kada vaga ne pokaže ono što bi trebala.

Kečap

Ovaj popularni umak ne sadrži toliko mnogo šećera kao prethodne namirnice s našeg popisa, no svejedno biste trebali pripaziti na njega ukoliko želite smršavjeti. Naime, u samo jednoj žlici može sadržavati 4 grama šećera stoga prilikom sljedeće kupnje pripazite na deklaraciju. Umjesto kečapa možete probati senf koji je mnogo bolji izbor što se tiče količine šećera i time si omanjiti potrebu za dodatnim umakom uz jelo.