Pođite u virtualni obilazak Muzeja ugroženih zvukova. Nećete ostati ravnodušni

Sjećate li zvuka koji je proizvodio dial-up modem prilikom spajanja na internet? Dobro, taj se zvuk vjerojatno svima dugoročno urezao u pamćenje zbog svog intenziteta, no sjećate li se primjerice zvuka video kazete koja je zapela u VHS-u? Možete li reproducirati taj zvuk u svojoj glavi bez problema? Sjećate li se pjesme igličnog printera koju bi morao otpjevati prije svakog pokušaja ispisivanja ili, pak, glasa gospođe koja vam je govorila točno vrijeme?

Američkog studenta, Brendana Chilcutta, brinulo je upravo to – strah od zaborava prošlosti koja nam mnogima vraća osjećaje sjete, ali i osmijeh na lice. Chilcutt je 2012. pokrenuo web-stranicu posvećenu zaboravljenim ili ugroženim zvukovima. Na stranici, prigodnog naziva, Save the sounds, možete pronaći velik izbor izgubljenih zvukova koje Brendan brižno sakuplja i pokušava reproducirati kako bismo u njima mogli uživati i nakon što nestanu. Ovaj je pothvat sličan očuvanju ugroženih životinjskih vrsta ili biljaka, no mnogo je inovativniji.

O Muzeju ugroženih zvukova Brendan je rekao:

„Zamislite svijet u kojem više nikada nećemo čuti simfonijski zvuk dizanja Windowsa 95. Zamislite generacije djece koja odrastaju ne znajući što je to TV s katodnom cijevi. U doba kada se mnogo toga odvija putem zaslona osjetljivih na dodir, tko nam može vratiti izgubljeni zvuk mehaničke tipkovnice?“

Ovim projektom Brendan pokušava očuvati zvukove koji nestaju zbog tehnoloških pomaka, no koji su dio naše mladosti. Ova je stranica posvećena svima koji se žele prisjetiti jednostavnijih dana te onima koji možda nisu nikada doživjeli šum gramofonske ploče, ali sada imaju priliku.

Posjetite ovaj jedinstveni muzej i, s osmijehom na licu, prisjetite se kako su zvučale legendarne igrice poput Tamagotchija, Pac-Mana ili Tetrisa, dopisivanje putem MSN-a ili ICQ-a ili jednostavne mehaničke radnje poput umetanja floppy diskete i okidanje fotoaparata.

Garantiramo vam da nećete ostati imuni na osjećaje koje će ovi zvukovi izazvati u vama!

...