Buttermilk krema i mousse od bijele čokolade s ružom i malinama

Danas pripremamo buttermilk kremu s mousseom od bijele čokolade te malinama i ružama po receptu desert majstora Darka Škoranca iz restorana Apetit. Sastojci su za 6 osoba.

Buttermilk krema
250 g buttermilka
sok i korica jedne naranče
100 g šećera
1 mahuna vanilije
250 g vrhnja za šlag
6 listića želatine.

Zagrijati buttermilk, naranču, šećer i vaniliju do vrenja. Dodati ocijeđenu želatinu. Razraditi i ohladiti na sobnu temperaturu. Izmiksati šlag, povezati sve sastojke i preliti preko baze, po želji.

Preljev od malina i ruža

300 g malina
200 g vode
150 g šećera
5 g soka od limuna
nekoliko kapi ekstrakta od ruže
4 listića želatine.

Maline, vodu, šećer i limun zakuhati. Razraditi štapnim mikserom, protisnuti kroz fino sito te dodati ocijeđenu želatinu u vruću smjesu, a potom dodati i ektrakt ruže. Ohladiti na sobnu temperaturu i preliti preko ohlađene buttermilk kreme.

Mousse od bijele čokolade

3 dcl mlijeka
1 vanilija
3 dcl vrhnja za šlag
4 listića želatine
60 g bijele čokolade
5 žumanjaka
50 g sećera.

Žumanjke i šećer razraditi i dodati u prokuhano mlijeko s vanilijom. Miješati smjesu u posudi iznad vruće vode. Kad se poveže i malo zgusne, dodati čokoladu i želatinu. Ohladiti, dodati u tučeni šlag i puniti u kalupe/ čaše /baze.

Buttermilk je u nas poznat pod nazivom mlaćenica. Radi se o tekućini koja ostaje nakon dobivanja maslaca. Okus mlaćenice podsjeća na jogurt, dok je gustoća nešto manja nego kod kiselog vrhnja.

Mlaćenicu je teško pronaći u trgovinama, a ako vam je potrebna u pripremi kolača, možete se snači na više načina.

U šalicu mlijeka, oko 250 ml, stavite jednu žlicu limunova soka ili octa, promiješajte i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon što je smjesa odstajala, promiješajte i koristite kako je navedeno u receptu.

Umjesto buttermilka možete koristiti i mješavinu mlijeka i jogurta u omjeru 1:3.

Promiješajte jogurt, djelomično obrano mlijeko i svježe iscjeđen limunov sok. Smjesu ostavite pola sata, a onda možete početi pripremu po receptu.

Buttermilk možete zamijeniti i šalicom jogurta.

...