Hajde da i mi konačno kušamo taj famozni cream brulle
Cream brulle s parmezanom i gamberima u bisku prijedlog je za predjelo jednog od najboljih hrvatskih chefova Stjepana Bistričkog i restorana Apetit.
Za dvije osobe potrebno nam je:
Parmezan 100 g
Vrhnje za kuhanje 1 dcl
Smeđi šećer 5 g
Gamberi 120 g
Bisk 0.5 dcl
Sol 0.3 g
Papar 0.01 g
Maslinovo ulje 20 ml
Svježi bosiljak
Češnjak
Bijelo vino.
Priprema:
Cream brulle radimo tako da parmezan i vrhnje za kuhanje otopimo na vatri. Ulijemo u kalupe za serviranje, pustimo da se malo stegne. Cream brulle posipamo smeđim šećerom i brenerom otopimo.
Gambere pržimo na maslinovom ulju, dodamo malo češnjaka i bijelog vina, podlijemo biskom, začinimo i posipamo svježim bosiljkom. Gambere serviramo na cream brulle.
Bisk ili bisque je kremasta, gusta juha koja se priprema od kozica, jastoga i škampa, a zatim se usitnjuje do zadnjeg komadića kako bi se dobila krem juha. Može se pripremati i od pečenog povrća, primjerice rajčice ili cvjetače, a dodatno kremastom učinit će ju vrhnje za kuhanje, vino i maslac. Namirnice je važno podlijevati dobrim temeljcem i paziti da ne pretjerate sa začinima.