Što donose soundtrack i film “Bohemian Rhapsody”

Jedno od najiščekivanijih filmskih izdanja ove godine svakako je „Bohemian Rhapsody“, biografski film o životu Freddieja Mercuryja, s Ramijem Malekom u glavnoj ulozi. Film je popraćen i odličnim soundtrackom, na kojem će po prvi put biti službeno objavljene snimke s Queenovog legendarnog nastupa na Live Aidu, 1985. godine.

Objavu soundtracka iščekujemo 19. listopada, a izdanje je od 5. rujna, na dan kada bi Freddie Mercury proslavio 72. rođendan, dostupno za prednarudžbu i hrvatskim fanovima – putem službene stranice skupine Queen te putem Google Play digitalne glazbene platforme.

Tog 13. srpnja 1985. godine skupina Queen nastupila je na Wembley stadionu, u sklopu Live Aid humanitarne glazbene manifestacije i održala koncert koji mnogi smatraju jednim od njihovih ponajboljih live-nastupa.

Tijekom energičnog seta među izvedenim pjesmama našle su se „Bohemian Rhapsody“, „Radio Ga Ga“, „Hammer To Fall“ i „We Are The Champions“, i upravo će te live-snimke po prvi put biti i službeno objavljene, kao dio ovog soundtrack izdanja. Do sada su jedino bile dostupne kao bonus video-materijal na DVD/Blu-Ray izdanju „Queen Rock Montreal“.

Uz navedeni materijal, izdanje će sadržavati i ostale rijetke live-snimke pjesama iz čitave karijere Queena, nove verzije starijih snimaka te neke od studijskih snimaka koje je bend sam odabrao kao svoje favorite, među kojima je i 11 dobro nam poznatih klasika, s kojima su Queen ostvarili #1 pozicije na top-listama diljem svijeta.

Soundtrack će sadržavati ukupno 22 pjesme, koje su producirali Brian May i Roger Taylor, u čemu su im pomogli dugogodišnji studijski suradnici Justin Shirley-Smith, Kris Fredriksson i Joshua J. Macrae, dok su se za mastering pobrinuli Adam Ayan i Bob Ludwig. Upravo je ovaj tim imao izazovan zadatak kreirati soundtrack koji neće postati ‘greatest-hits’ kolekcija, već kvalitetna zvučna kulisa iščekivanog filma. Pomno su tražili i birali snimke koje najbolje odgovaraju svakoj sceni u filmu, fokusirajući se prije svega na live izvedbe. Kako bi bio siguran da će slušatelji biti uvjereni da slušaju soundtrack filma, Brian May je došao na ideju da skupina Queen snimi vlastiti aranžman dobro poznatog 20th Century Fox Fanfare glazbenog uvoda, što su i učinili, a što će i slušatelji i gledatelji zasigurno prepoznati.

Za razliku od soundtracka „Flash Gordon“, ovo izdanje ne sadrži niti jedan filmski dijalog, i dok su u filmu prisutni samo dijelovi pjesama i live-izvedbi, „Bohemian Rhapsody“ soundtrack donosi sve snimke u potpunosti.

Svjetska premijera filma „Bohemian Rhapsody“ održat će se 23. listopada u Velikoj Britaniji, nakon čega će film početkom studenog stići u kina diljem svijeta. Uz Ramija Maleka u ulozi Freddieja Mercuryja, u filmu glavne uloge tumače i Gwilym Lee (Bryan May), Ben Hardy (Roger Taylor), Joe Mazzello (John Deacon) i Lucy Boynton (Mary Austin).

Sigurno je kako će i film i soundtrack skupinu Queen predstaviti novoj generaciji slušatelja diljem svijeta, a istovremeno još jednom podsjetiti fanove na veličanstvenost i unikatnost ovog benda.

Popis pjesama soundtracka „Bohemian Rhapsody“:

  1. 20th Century Fox Fanfare
  2. Somebody To Love
  3. Doing All Right… revisited (Performed by Smile)
  4. Keep Yourself Alive (Live At The Rainbow)
  5. Killer Queen
  6. Fat Bottomed Girls (Live In Paris)
  7. Bohemian Rhapsody
  8. Now I’m Here (Live At Hammersmith Odeon)
  9. Crazy Little Thing Called Love
  10. Love Of My Life (Rock In Rio)
  11. We Will Rock You (Movie Mix)
  12. Another One Bites The Dust
  13. I Want To Break Free
  14. Under Pressure (Performed by Queen & David Bowie)
  15. Who Wants To Live Forever
  16. Bohemian Rhapsody (Live Aid)
  17. Radio Ga Ga (Live Aid)
  18. Ay-Oh (Live Aid)
  19. Hammer To Fall (Live Aid)
  20. We Are The Champions (Live Aid)
  21. Don’t Stop Me Now… revisited
  22. The Show Must Go On
...