LE DÎNER EN BLANC Piknik u bijelom 14. rujna prvi put u Zagrebu

Međunarodna gurmanska senzacija, najelegantnija večera u bijelom zvana Le Dîner en Blanc svoje će premijerno izdanje u Zagrebu imati 14. rujna na tajnoj  lokaciji.

Elegantna bijela bajka na najljepši će način najaviti jesen i povratak života na zagrebačke ulice nakon opuštajućih ljetnih odmora. Prijave za nezaboravnu večer druženja i prijateljstva primaju se na službenoj stranici Le Dîner en Blanc.

Iako je održavanje najelegantnijeg piknika na svijetu bilo predviđeno za proljeće, zbog loših vremenskih uvjeta datum održavanja odgođen je za rujan. Zagrepčani i posjetitelji Zagreba na jedinstven će način otkriti i slaviti vrijednosti koje Le Diner en Blanc promiče – prijateljstvo, eleganciju, jednakost, druženje, tajnovitost, a pritom uživajući u okusima najboljih hrvatskih chefova te vrhunskom zabavnom programu i vatrometu pod zvjezdanim zagrebačkim nebom.

Le Dîner en Blanc prvi je put održan u Parizu 1988. godine kad je François Pasquier, vraćajući se s dugog puta u inozemstvo, dobio ideju okupiti svoje prijatelje na pikniku. Kako je broj uzvanika bio veći nego što je on očekivao, odlučio je održati večeru na javnom mjestu te je zamolio sve koji dolaze da se odjenu od glave do pete u bijelo kako bi lakše prepoznali jedni druge. Trideset godina kasnije, broj Parižana koji večeraju u bijelom je veći od deset tisuća.

Prvi Le Dîner en Blanc koji je održan izvan Pariza je onaj u Montrealu 2009. godine te u New Yorku dvije godine nakon toga. Nakon velikog uspjeha u New Yorku je osnovana organizacija Le Dîner en Blanc International kako bi ovu parišku tradiciju pokrenuli i u ostalim velikim gradovima. Le Dîner en Blanc danas se održava u više od sedamdeset gradova diljem svijeta uključujući London, Sydney, Tokio, Mexico City, Toronto i Los Angeles, s više od sto tisuća posjetitelja godišnje.

Za ovu večeru postoji nekoliko pravila kojih se treba pridržavati. Najvažnije je ono modno koje nalaže da odjevne kombinacije budu isključivo bijele boje. Kreativnost i originalnost su dobrodošle, a jedine prihvaćene boje su srebrna i zlatna za modne dodatke. Osim stola, dvije bijele stolice te bijelog stolnjaka, sa sobom treba ponijeti i košaru za piknik s hranom te čašama i bijelim posuđem. Važno je napomenuti kako su T-shirt majice, topići, sportske cipele i japanke strogo zabranjeni, baš kao i šilter kape, kratke hlače i bermude.

Kako bi se u potpunosti posvetiti uživanju, organizatori su za uzvanike pripremili i mogućnost online kupnje košare s delikatesama koje će pripremiti vrhunski chefovi poznatih zagrebačkih restorana Baltazar, Okrugljak, Dubravkin put, Basta i Spoon. Košarice navedenih restorana mogu se odabrati i kupiti na službenoj stranici, a one koji nemaju potrebnu opremu to ne treba omesti jer ju mogu unajmiti za 300 kuna.

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 250 kuna, odnosno 300 kuna ako se odlučite za prijevoz. Organizirani autobusi će u unaprijed određeno vrijeme obilaziti dogovorena stajališta u gradu i prevoziti goste do tajne lokacije gdje će se piknik održati, a za povratak će se pobrinuti taksiji koji će čekati na improviziranom stajalištu kod lokacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.