Drevna mudrost za novo doba: Budistički učitelj iz Rijeke govori o pomnosti

“Razgovori o pomnosti – Mudrost mindfulnessa za suvremeno doba”, nova je knjiga Mihajla Pažanina, direktora Integralne škole za integracijski razvoj (ISOD), jednog od vodećih domaćih budističkih učitelja, koji se već više od trideset godina bavi prakticiranjem i istraživanjem budističkih učenja i meditacije glavnih tibetskih škola. Pažanin će u rodnom gradu Rijeci u četvrtak, 20. rujna u 18 sati Hotelu Bonavia održati predstavljanje navedene knjige objavljene u izdanju Planetopije. Ulaz je besplatan, a knjigu će zainteresirani moći kupiti po promotivnoj cijeni.

U opuštenoj razgovornoj formi Pažanin vodi čitatelja kroz pitanja i teme koji okupiraju um današnjeg čovjeka: koji je cilj pomnosti odnosno mindfulnessa, kako ‘uhvatiti’ sadašnji trenutak i prihvatiti sve onakvo kako je, kako se snaći u novom dobu primjenjujući drevnu mudrost u svakodnevnom životu, kako se nositi sa stresom i održati optimalno zdravlje…

Pažanin govori o meditaciji, o tome kako je Zapad ‘otkrio’ mindfulness, o vrlinama uma koje su ključne za unutarnju preobrazbu: dobrohotna naklonost, suosjećanje, radovanje, svejednakost te što nas čeka u budućnosti i kako je možemo promijeniti tražeći odgovore unutra – u sebi samima.

-Mindfulness se posljednjih petnaest godina etablirao u svijetu kao zapadni model meditacijskog treninga koji je iznimno učinkovit kao metoda za umanjenje stresa. Međutim, zapravo se radi o stilu uvježbavanja uma koji dolazi iz izvornih Buddhinih učenja sadržanih u Osmerostrukom plemenitom putu. U svom izvornom obliku on je čvrsto utemeljen u sinkronom razvoju morala, mudrosti i praktičnog uvježbavanja uma koji zajedno rade na dubinskoj transformaciji najgoreg čovjekovog neprijatelja – neznanja.

Mindfulness je inače engleski prijevod sanskrtskog pojma “smrti” (na paliju sati) koji opisuje stanje uma koji je poman u odnosu na svoje objekte. Bilo da se radi o slušanju, gledanju, pričanju ili pak slijeđenju daha – pomnost je uvijek kriterij koji pokazuje koliko smo doista prisutni u odnosu na nešto što se događa. S obzirom da hrvatski jezik često puno kvalitetnije prenosi značenja izvornih sanskrtskih riječi od engleskog, osobno više volim koristiti domaću riječ koja ujedno bolje opisuje o čemu se radi, a to je pomnost, pojašnjava Pažanin, koji je 2015. godine počeo u Hrvatskoj predstavljati principe izvornog mindfulnessa, sustava vježbanja uma ukorijenjenog u izvornim principima Buddhinog učenja. Taj program modernog pristupa meditacijskoj praksi izazvao je veliko zanimanje polaznika koji istražuju pomnost – proces aktivnog obraćanja pažnje kojim se ukorjenjujemo u sadašnjem trenutku.

-Pomnost ponovno donosi prostor u naš život – u kojem ima dovoljno mjesta da sve, malo pomalo, sjedne na svoje mjesto. Čovjek današnjice danas ubrzano gubi nekoliko ključnih odlika svoje ljudskosti: sve više vlastitog integriteta prepušta umjetnoj inteligenciji, kritički osvrt prema neizmjernom broju informacija koje neprestano prima više gotovo i ne postoji, a sve to prati golemi stres koji se pojavljuje pri susretu s nemilosrdnom svakodnevicom koja stalno donosi nove račune, rokove, obaveze, bezbrojna očekivanja što svoja, što tuđa. Drugim riječima, intenzitet izazova s kojima se svakodnevno susrećemo toliki je da, ako nešto radikalno ne učinimo po pitanju mentalne higijene, prije ili kasnije jednostavno pucamo od količine pritiska kojem smo izloženi.

Kako vježbati pomnost?

-Iz mog kuta gledanja pomnost nije instant metoda smanjenja stresa nego sustav znanja koji korak po korak temeljito mijenja um pojedinca. Stoga bih svima koje ovakav put zanima za početak preporučio da se ne zamaraju meditacijskim tehnikama, nego da provedu pola sata dnevno u tišini bez kompjutora, mobitela i drugih ljudi. To je početak osluškivanja samog sebe i prirodan prvi korak na stazi pomnosti, preporučuje Pažanin čija je knjiga Skrivene poruke tibetskog budizma objavljena 2009. ostvarila veliki uspjeh. Radi se o knjizi koja prvi put na hrvatskom donosi cjelovit presjek tradicije tibetskog budizma, učenja koje je u svom izvornom obliku sve do danas ostalo skriveno velom tajnovitosti. Tko je bio Buddha i što je podučavao? Kako funkcionira zakon karme? Kako Bodhisattve spašavaju svijet? O čemu doista govori tantrički budizam, samo su neke od tema koje su obrađene u ovoj knjizi u izdanju Planetopije.

Što je vama donijelo prakticiranje pomnosti?

-Vrijeme, prostor i radoznalost za istraživanje različitih dimenzija svijeta u kojem živimo. Puno radoznalosti.

Što znači biti u sadašnjem trenutku?

– Sadašnji trenutak u meditacijskom iskustvu uopće ne postoji, to je tek new age pojam koji dobro zvuči jer obećava neko novo stanje koje će nam donijeti nešto novo u našem svakodnevnom dosadnom životu. Jednom kad se otvori prostor uma, u njemu uopće ne postoji koncept vremena, pa tako ni sadašnji trenutak, kaže Pažanin, inače osnivač i voditelj Budističkog Društva Shechen u Hrvatskoj.

Prakticiranjem i istraživanjem budističkih učenja počeo se baviti sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća u okviru Mushindokaija, prvog društva na području bivše države koje je sustavno objedinjavalo bavljenje karateom sa studijem i praksom drevnog budističkog sustava meditacije koji dolazi iz japanske tradicije Shingon. Sredinom devedesetih kreće u Aziju na višemjesečno istraživanje učenja koja dolaze iz tradicije Buddhe Mahavairochane, te ga put vodi kroz džungle Tajvana, otočje Okinavu i zatim sve do Himalaje gdje upoznaje svoje buduće tibetske učitelje.

Tijekom proteklih tridesetak godina Mihajlo je sustavno primao i prakticirao meditacijska učenja glavnih tibetskih škola. Među njegove glavne učitelje ubrajaju se Luding Khen Rinpoche, Rabjam Rinpoche, Dilgo Khyentse Rinpoche II, Dzongsar Khyentse Rinpoche, Garchen Rinpoche i Chiwang Tulku. S dozvolom svojih učitelja već dva desetljeća vodi brojne studijske grupe i meditacijske radionice ukorijenjene u teorijskoj i praktičnoj podlozi tibetskog budizma.