Ovu hranu često jedemo, a ustvari može biti – smrtonosna

Kad razmišlja o smrtonosnim opasnostima, većina će se sjetiti ugriza zmije, požara, vremenskih nepogoda, prometnih nesreća, pada s visine, no u našim domovima postoje stvari koje možda i svakodnevno koristimo, a koje mogu biti opasne po život.

Na ovoj se listi nalazi začin koji se nekoć koristio čak i za okončanje neželjene trudnoće. U određenoj dozi može uzrokovati smrt, a ima ih koji su željevši osjetiti njegova halucinogena svojstva poradi zabave završili u bolnici. Muškatni oraščić ako se njime pretjera izaziva vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, bolove, prenadraženost centralnog živčanog sustava.

Kao što ćemo vidjeti u nastavku, koštice voća mogu biti opasne. Dok neki smatraju da vitamin B17, koji se nalazi u košticama marelice, liječi rak, drugi upozoravaju da njihovo konzumiranje može biti opasno. U Americi je laetril, amigdalin kao dodatak hrani teško nabaviti, baš kao i koštice marelica u trgovinama hrane. I ovdje se radi o razumnoj dozi, dakako.

Iz tog su razloga na popisu i bademi, vjerovali ili ne.  Gorki bademi sadrže relativno velike količine vodikovog cijanida. Smatra se da već njih desetak može biti kobno za djecu.

Evo nama i krumpira. Solanin je toksični glikoalkaloid koji se, osim u krumpiru, nalazi i u patlidžanu i rajčici. Većinu uklonimo guljenjem, ostatak termičkom obradom. Solanin je vrlo toksičan pa i količina od 0.9 kilograma za osobu od 90 kilograma može izazvati trovanje, odnosno povraćanje, znojenje, grčeve u želucu, aritmiju, ubrzan rad srca.

U malo prije spomenutih rajčica otrovni su listovi i stabljika, kao i nedozrela, zelena rajčica. No, kiseljenjem ona prestaje biti opasna i postaje specijalitet.

Svakih pet dana u SAD-u dijete umre od gušenja hranom. Jedan od najčešćih uzroka je – hot dog.

S košticama trešnje isto oprezno. U Lancashire, Velika Britanija, zabilježen je slučaj trovanja cijanidom nakon što je muškarac umalo preminuo jer je pojeo tri koštice.[link]

Osobe koje su alergične na otrovni bršljan mogu imati alergijsku reakciju na indijske oraščiće koji sadrže urushiol. Velika količina urushiola čini se može biti opasna, pa se oraščići prije pakiranja kuhaju.

Trovanje cijanidom mogu izazvati i koštice jabuke. Obzirom sjemenka sadrži oko 2 miligrama amigdalina, ispada da je 700 milligrama cijanida u kilogramu koštica jabuke.[link]

Zbog opasnosti od gušenja na popisu su i kokice. Preporučuje se ne davati ih manjoj djeci.