Zaboravljivost, umor, manjak energije? Isprobajte ovih 6 eteričnih ulja

Osjećate li se ponekad kao da hodate kroz gustu maglu? Osjećate se zbunjeno, izgubljeno, umorno, zaboravljate stvari i nikako ne možete dokučiti što vam se događa? Ova kombinacija osjećaja nije prepoznata u medicinskim krugovima, ali njezini simptomi jesu. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su imali upravo takav osjećaj „maglovitosti“ u glavi češće bili kronično iscrpljeni te bolovali od celijakije, fibromialgije ili neuropsihijatrijskih poremećaja.

Utjecaj mirisa na čovjekov život poznat je još od najranijih vremena. Svima su nam znane priče o liječnicima koji svoje pacijente bude iz nesvijesti mirisnim kombinacijama, a osim toga, laici ili ne, svi uživamo u ugodnim mirisima. Na našu sreću, brojna su istraživanja pokazala da osim što lijepo mirišu, eterična ulja imaju povoljan utjecaj na opći osjećaj malaksalosti, zbunjenosti i izgubljenosti.

1. Kajeput

Ovo drvo pripada istoj porodici kao popularni čajevac, ali je njegova blaža varijanta te ga se stoga naziva i dječjim čajevcem. Mirisom podsjeća na kamfor, a zbog povoljnog utjecaja na dišni sustav često ga se koristi u liječenju respiratornih infekcija. Snažan miris bistri i um, a predlaže se koristiti ga uz lavandu i mirtu.

2. Pepermint

Pepermint ne treba dodatno opisivati. Mentol razbuđuje i aktivira čula te je dobar izbor za trenutke kada nam je potreban strogi fokus na posao. Pepermint također ublažava glavobolje te je koristan ukoliko patite od migrena i mučnina koje ona uzrokuje. Dodajte četiri kapi peperminta na pamučnu vatu te lagano udišite pepermint i glavobolje će biti stvar prošlosti.

3. Ružmarin

Ovo je ulje poznato po svojem blagotvornom učinku na umor i pamćenje, a bogat, pun miris ružmarina može vam pomoći da pronađete put iz guste magle u kojoj ste se našli. Najčešće se predlaže inhalirati ružmarin kako bi pospješio točnost i brzinu u svakodnevnim zadacima, a za potpunu budnost uma pomiješajte ga sa slatkim bosiljkom i pepermintom.

4. Kadulja

Španjolska kadulja, nažalost, često prolazi nezamijećeno pokraj gotovo 900 poznatih sorti kadulje. Ovo eterično ulje svježe arome stimulira um, a usto hladi bolna mjesta te djeluje protuupalno. Medicinski je dokazano da, ne samo što španjolska kadulja budi um i potiče bolju memoriju, već pomaže i u ublažavanju simptoma Alzheimerove bolesti. Ukoliko imate problema s prisjećanjem, dovoljno je pomirisati kadulju izravno iz bočice, a njezina svježina učinit će ostalo.

5. Slatki bosiljak

Inhalacijom svježeg i gotovo „pikantnog“ slatkog bosiljka svome ćete umu priuštiti buđenje, a tijelu energetski stimulans. Slatki je bosiljak poznat po tome da čisti sinuse te ga stoga možete koristiti i pri upalama ili drugim bolestima gornjih dišnih putova. Poput kadulje, i bosiljak djeluje protuupalno, a za razbistravanje uma pomiješajte ga s jojobinim uljem i namažite na zapešća ili vrat ako niste preosjetljivi na eterična ulja.

6. Mandarina

Eterično ulje mandarine sigurno je za sve uzraste, a za podizanje raspoloženja mogu ga koristiti čak i djeca. Bogat, citrusni miris budi optimizam i svježinu uma te djeluje antidepresivno. Smiruje središnji i simpatički živčani sustav koji je posebice aktivan pri osjećajima straha ili tjeskobe. Također pomaže i pri kontroli stresa i hiperaktivnosti te omogućava lakše fokusiranje na zadatke.

...