IZLOŽBA MEGAMIX U GALERIJI KULA Polimorfni nomad Siniše Majkusa

Izložba Megamix Siniše Majkusa postavljena u splitskoj Galeriji Kula otvorena je do 3. rujna.

“Siniša Majkus umjetnik je koji se, usprkos svojoj akademskoj formaciji na Odjelu za grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu – grafiku je, naime, diplomirao kod Miroslava Šuteja 1989. godine, u potpunosti posvetio, uvjetno rečeno, mediju skulpture.

U splitskoj galeriji Kula umjetnik intervenira upravo svojom složenom skulpturalnom instalacijom Megamix, u potpunosti prateći site specific protokol pojave umjetničkog djela. Riječ je o kiparskoj instalaciji promjenjivih dimenzija. Ona se, u ovoj splitskoj prostornoj situaciji, sastoji od 144 cjevasta modula od žice ujednačenih dimenzija (200 x 15 cm) i međusobno učvršćenih posebnim plastičnim trakama.

Postavljanje takve „otvorene“ skulpturalne kompozicije u galerijski prostor znači provociranje zanimljivih optičkih, napose kolorističkih efekata i stanovitu „vizualnu pokretljivost“. Ta je skulpturalna instalacija zapravo zamišljena kao promjenjivi objekt koji modulira svoju narav i dimenzije sa svakim novim izložbenim prostorom pa je u tom smislu određen i mjestom i vremenom, ali i iskustvom promatrača.

foto Robert Matić

Prethodno je umjetnik taj svoj rad, primjerice, bio postavio u Laubi u Zagrebu, negdašnjoj konjušnici austrougarske vojske, ali i u crkvi Sv. Krševana u Šibeniku, sakralnom prostoru koji se danas koristi za izložbenu djelatnost. Međutim, ovoga puta Majkus uvodi svoju skulpturu u ambijent kojeg određuju izvorni kasnoantički zidovi Dioklecijanove palače te stvara neponovljivi estetski dojam, ali i potencijalnu platformu za inicijaciju raznih semantičkih procesa.

Izgleda da je zajednički nazivnik svih ovih prostornih situacija Megamix, a temeljni modul valjak od žice duljine dva metra i promjera petnaest centimetara. Sve ostalo je drugačije i potpuno novo, pa se ova instalacija razumijeva kao polimorfni, permanentno transformabilni nomad”, ističe Dalibor Prančević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.