Tom Hardy u glavnoj ulozi u seriji “Tabu”, prva epizoda 2. listopada na HTV-u

Hrvatska radiotelevizija od utorka, 2. listopada na svom Drugom programu u terminu od 23:10 sati započinje s prikazivanjem nove britanske dramske serije „Tabu“ s izvrsnim Tomom Hardyjem (Pad crnog jastreba, Dunkirk, Vitez tame, Max Max-Divlja cesta)  u glavnoj ulozi.

Hardy tumači ulogu Jamesa Delaneya, čovjeka koji je bio na kraju svijeta, odakle se vraća potpuno drukčiji. Premda su ga svi odavno smatrali mrtvim, on se iz Afrike vraća u London kako bi naslijedio ostatak očeva brodarskog carstva i izgradio sebi novi život.

No očevo nasljeđe dvosjekli je mač budući da  neprijatelji vrebaju iz svakog mračnog kutka i James se mora oprezno snalaziti u sve složenijim situacijama kako bi sačuvao živu glavu. U vatrenoj priči o ljubavi i prijevari razotkriva se mračna obiteljska tajna, prepuna spletki, umorstava i izdaja.

Radnja serije od osam epizoda smještena je u  1814. godinu. Engleska je u ratu s Francuskom i SAD-om, a u prvoj epizodi pratimo Jamesa  koji treba naslijediti ono što je preostalo od očeva brodarskog carstva, a njegov dolazak ne ugrožava samo planove njegove polusestre Zilphe i njezina muža Thornea, već i političke ambicije moćne istočnoindijske kompanije kojom upravlja Sir Stuart Strange.

Autori serije su Steven Knight, Tom Hardy i njegov otac Edward “Chips” Hardy, a radnja se temelji na priči Toma i Chipsa Hardyja. Kristoffer Nyholm i Anders Engström režirali su po četiri epizode prve sezone, a glazbu je skladao Max Richter. Serija je dobro primljena kod publike i kritike, a kritičari su osobito pohvalili glumu Toma Hardyja.