TWISTED DEANA SKIRE Eksperimentiranje sa svjetlom i prostorom

Ovogodišnji Visualia Festival što se u Puli održava od 21. do 23. rujna obilježit će pulska premijera Svjetlosnog paviljona Twisted  svjetski priznatog i nagrađivanog dizajnera svjetla Deana Skire.

Paviljon Twisted u finalu je za dobitnika ovogodišnje nagrade Darc Awards u Londonu, čiji će pobjednik biti poznat krajem godine.

– Zanimljiva je moja priča sa svjetlom. Prije trideset godina nisam mogao ni zamisliti da će moj grad doista postati Grad svjetla i da ćemo, pored ostalog, imati festival svjetla koji je prvi i najbolji na ovom području. Zato je moja profesija, moj posao upravo ovdje u Puli naišla na ‘plodno tlo’ jer je ono što radim prepoznato ne samo kao umjetnički izričaj, već kao nešto privlačno i mojim sugrađanima, i posjetiteljima Pule, turistima sa svih strana svijeta. Vrlo sam zadovoljan što ćemo ove godine postaviti paviljon koji eksperimentira sa svjetlom i prostorom istovremeno, potvrđujući iskonsku povezanost čovjeka i svjetlosti, rekao je Skira.

Govoreći o djelovanju ove instalacije na ljude, kaže da čim se u Twistedu upale svjetla djeca hitaju unutra i zabavljaju se, dok odrasli polagano i s oprezom ulaze u paviljon.

– Činjenica je da je doista sasvim drukčiji doživljaj ulazite li u Twisted sami ili u društvu, naglašava autor svjetlosnog paviljona.

Svjetlosni paviljon Twisted kreiran je kao objekt specifične prostorne forme koja je naglašena integriranim svjelosnim RGB linijama uzduž nosive konstrukcije paviljona. Eksperimentalnost instalacije provocira percepciju kretanja u prostoru neuobičajenog oblika u kojem svjetlo prati pomake u prostornoj orijentaciji.

Arhitektonski objekt duljine 30 metara, širine i visine gotovo po četiri metra, nema uobičajene ravne stranice, već su njegovi fragmenti zakrivljeni u spiralu. Iako relativno velikih dimenzija, zbog ritma zarotiranih elemenata dodatno pojačanih kontroliranim svjetlom, šetnja paviljonom stvara nedoumicu u poimanju dimenzija prostora i pravca kretanja što dovodi do spoznaje o snažnom utjecaju svjetlosti na čovjeka i prostor. Objekt je izrađen od crno bojanog čelika i pokrova od bijelog leksana. Instalacija je zamišljena kao igra materijala, onog fizičkog, poput čelika, plastike, i onog metafizičkog, svjetla.

– Vrijednost ljudskog doživljaja prava je vrijednost svjetla, sažeo je Skira svoju viziju umjetnosti, svoj temeljni motiv i inspiraciju.

Dean Skira nagrađivani je dizajner svjetla s više od dvadeset i pet godina iskustva u dizajniranju i projektiranju inovativnih rasvjetnih rješenja za komercijalne, rezidencijalne i pejzažne projekte. U New York odlazi 1986. godine studirati dizajn rasvjete i interijera na Fashion Institute of Technologies (FIT NYC). Godine 1990. osniva vlastitu tvrtku za dizajniranje rasvjete. Od 1995. radi u Hrvatskoj gdje sa stručnim timom dizajnera i inženjera osmišljava brojne inovacije na području integrirane rasvjete i implementacije rasvjetnih tehnologija.

Godine 2010. izdaje knjigu My light u suradnji s izdavačkom kućom Arhitekst. Skirina uloga na međunarodnoj dizajnerskoj sceni potvrđena je nizom publikacija u svim relevantnim profesionalnim časopisima te brojnim međunarodnim nagradama za projekte rasvjete Kuće svjetla u uvali Čikat na Malom Lošinju, Uljanikovih dizalica – Svjetlećih divova, poliklinike Novamed i Rident, tunela Eurasia te za dizajn svjetiljki Lun-up, Underscore i Trick.

Pogledajte rad Deana Skire s Visualia Festivala 2014. godine:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.