750 knjiga “Povijest seksualnosti” bit će spaljeno ako ih građani ne uzmu


U nedjelju, 30. rujna u dvorišnom prostoru AKC Medike u Pierottijevoj 11 od 11 do 21 sat održat će se performans/instalacija Brune Isakovića u sklopu programa Festivala prvih, a u produkciji udruge Domino i Festivala prvih (Studio Artless).

Tijekom performansa provest će se ritualizirano dijeljenje knjiga Michel Foucaulta Povijest seksualnosti: Volja za znanjem 1. dio, Briga o sebi 2. dio, Upotreba zadovoljstva 3. dio.

Autor ovaj participativan performans naziva „performansom kolektivne odgovornosti“, te je u tu svrhu odaslao poziv za sudjelovanjem kulturnim i obrazovnim institucijama, političkim strankama, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini, ali i široj javnosti.

Zainteresirane strane pozvane su da tijekom ili prije izvedbe preuzmu 750 primjeraka knjiga “Povijest seksualnosti I, II, III” Michela Foucaulta.

Knjige će biti postavljene na drvenoj instalaciji 10 sati prije početka performansa tijekom kojih će svi moći “spasiti” po jedan besplatan primjerak svakog od tri toma knjige.

Performans završava u 21 sat spaljivanjem drvene instalacije.

Naslov koji je motiv ove izvedbe smatra se najznačajnijim djelom Michela Foucaulta, prethodnika i utemeljitelja queer teorije.

Glavni oslonac Foucaultovog pristupa analizi društva jest seksualnost, kao prirodna karakteristika ljudskog življenja koja se na Zapadu snažno potiskuje, posebice od XVII. st. do danas.


Poštovani,

Pozivam Vas da mi pomognete spasiti knjige 30. 9. 2018. na participativni performans kolektivne odgovornosti “Budućnost seksualnosti” u okviru Festivala Prvih gdje ćemo svi imati priliku besplatno preuzeti 750 knjiga “Povijest seksualnosti I, II, III” Michela Foucaulta. Knjige će biti postavljene na drvenoj instalaciji 10 sati prije početka performansa tijekom kojih će svatko moći preuzeti po jedan besplatan primjerak svakog od tri toma knjige. Instalacija i performans bit će predstavljeni u dvorištu kluba Medika u Zagrebu.

Ovim radom ukazujem na trenutne rezultate kulturne politike koja je dovela do propadanja knjižarske mreže, poraznih statistika prodaje knjiga i općeg nepovoljnog stanja u sektoru izdavaštva. Više knjiga je u nakladničkim skladištima nego ih je na policama knjižara ili ih s polica dođe do blagajni. Udruga Domino je prije četiri godine izdala komplet od tri knjige Povijest seksualnosti Michela Foucaulta, što je ujedno i prvi integralni prijevod tog vrijednog djela na hrvatski jezik. Svaki tom je štampan u nakladi od po petsto primjeraka.

Briga o sebi potaknula me da aktivno promislim o problemu pretrpanog skladišta, te sam ponudio konceptualno rješenje koje se možda čini radikalnim izvan konteksta. Međutim, ne i u usporedbi s radikalnom situacijom nemogućnosti plasiranja knjiga na tržište, nemogućnosti svih nas da knjigu ne gledaju kao na luksuz, nemogućnosti prodaje minimalne naklade djela kakvo je Povijest seksualnosti. Svačija volja za znanjem će se moći ostvariti za vrijeme trajanja instalacije. Naime, 750 primjeraka knjiga će biti preseljeno iz skladišta nakladnika i postavljeno na drveno postolje kao desetosatnu instalaciju koja će završiti spaljivanjem postolja.

Zainteresirana publika, građani, mediji i štovatelji knjiga su pozvani da tijekom svih deset sati trajanja dođu razgledati instalaciju i slobodno uzmu po jedan besplatan primjerak prvog, drugog i/ili trećeg dijela Povijesti seksualnosti Michela Foucaulta. Knjige koje po isteku trajanja instalacije ostanu na postolju će u okviru performansa “Budućnost seksualnosti” biti prikladno uništene na našu kolektivnu odgovornost.

Vjerujem da Vam se obraćam na vrijeme da biste mogli planirati svoj dolazak i preuzimanje primjeraka knjiga što će doprinijeti boljoj čitateljskoj Upotrebi zadovoljstva. Svojim sudjelovanjem pomažete da instalacija koja se pali bude bez ijedne knjige. Ukoliko niste u mogućnosti na dan performansa preuzeti svoje primjerke knjiga, odnosno spasiti ih od uništavanja, možete doprinijeti ideji spašavanja knjiga kupnjom kompleta knjiga uplatom sto kuna (tržišna vrijednost kompleta je 357 kuna) na žiro račun izdavača IBAN: HR9724020061100291204, udruge Domino, Ožujska 9, Zagreb, te će Vam knjige biti dostavljene poštom na adresu koju navedete pri slanju potvrde o uplati na mejl udrugadomino@gmail.com

U očekivanju da ćete se rado odazvati ovom participativnom performansu i da ćete i druge potaknuti da ili na dan performansa dođu po svoje primjerke ili da se kupnjom ove vrijedne knjige poštede.

Ovaj poziv je poslan svim medijima, kulturnim i obrazovnim institucijama, političkim strankama, izvršnoj vlasti na državnoj i lokalnoj razini te drugim zainteresiranim stranama, kao i javnosti.

Vjerujem da zajedničkim minimalnim trudom možemo izbjeći propadanje knjiga.

Srdačno Vas pozdravljam,

Bruno Isaković