OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE Na senjskoj rivi počelo šivanje najveće Crvenkape

Simboličnim spajanjem više pripremljenih dijelova tkanina, veličine 50 x 50 centimetara, započelo je šivanje najveće uskočke kape Crvenkape.

Projekt nazvan „Crvenkapica“ već samim imenom nagovješćuje da je pričanje priča izvrstan način predstavljanja i brendiranja nacionalne kulturne baštine – u ovom primjeru – šivanjem senjske kape Crvenkape. U prvoj etapi sašilo se oko 20 metara četvornih kape, a za sljedeću godinu autorica Marija Zudenigo najavljuje turneju po hrvatskim gradovima gdje će se šivanje nastaviti.

Početna ideja je da se kapa, kada bude gotova, stavi na uskočku tvrđavu Nehaj, ali kako kaže autorica: „neka kapa, tijekom trajanja projekta sama nađe svoje mjesto gdje želi biti“, pa su moguće i neke druge mogućnosti.

“Crvenkapica” je interdisciplinarni višegodišnji projekt kreativne i kulturne industrije s neizbježnim segmentom očuvanja, prezentacije te brendiranja nacionalne kulturne baštine. Opći cilj projekta je promicanje suradnje kulturnih i umjetničkih, akademskih, obrazovnih i gospodarskih institucija. O kapi Crvenkapi, od milja Crvenkapici, ima tek nekoliko stručnih elaborata. Neke studije govore da senjska kapa Crvenkapa vuče svoj korijen od nošnje Ilira, a u današnjoj izložbenoj postavi u tvrđavi Nehaj nosi je uskočki zastavnik.

Ovim se projektom dragulj baštine grada Senja i Hrvatske predstavlja široj javnosti na način da se po predlošku izvorne kape, na nizu radionica na javnom otvorenom prostoru trgova i ulica diljem Hrvatske, šiju dijelovi kape (pačvorci) taman u toliko velikom broju da se od njih sašije najveća kapa Crvenkapa. Projekt je službeno započeo u Senju, na senjskoj rivi, a kasnije će se odvijati u etapama, uključivat će odabrane sudionike sa senzibilitetom za umjetnost, povijest i čuvanje nacionalne kulturne baštine – i trajat će tri godine.

Idejna začetnica i autorica projekta je senjska umjetnica Marija Zudenigo. Svoju je ljubav prema gradu već izrazila s dva zapažena volonterska projekta za Senj, „Senjska balonarija by senjska mularija” kojim je obilježena 3000. obljetnica postojanja ovoga mediteranskoga grada te „Senjska fregata“, porinuće 1000 papirnatih brodića u senjskoj luci u čast grada Senja, za očuvanje Jadrana i Mediterana.

Šivanje senjske kape

Ispeci pa reci...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.