Mobile Couture: Modna dizajnerica osmislila kolekciju uz pomoć mobitela

Aurélie Fontan, nagrađivana modna dizajnerica, osmislila je i stvorila prvu modnu kolekciju na pametnom uređaju. Aurélie je surađivala sa Samusungom i koristila Galaxy Note9 u sedam glavnih koraka dizajna i proizvodnje kako bi proizvela prvu svjetsku kolekciju „Mobile Couture“.

Mobilni telefon korišten je za skiciranje te bežično komuniciranje s novim proizvodnim alatima, printanje 3D pričvršćivača i uzoraka tkanina za stvaranje ove neobične kolekcije.

Sve to omogućilo je dizajnerici da ubrza čitav proces izrade prototipa i razvoja kroz jednostavno sinkroniziranje aplikacije s dobavljačima. Također, to joj je omogućilo da svoj dizajn napravi gdje god se nalazila.

Dizajniranje „Mobile Couture“ kolekcije nudi alternativu brzom modnom sistemu te povećava snagu i potencijal mobilne i digitalne tehnologije. Čitava kolekcija izrađena je od mješavine reciklirane kože i biorazgradivih 3D plastičnih pričvršćivača, a proces izrade završen je u samo šest tjedana.

S Pen olovka moćnog Note9 dala je preciznost i kontrolu u skiciranju, a snažne mogućnosti obrade i gotovo beskonačna memorija uređaja omogućile su dizajnerici izravno povezivanje s novim tehnološkim alatima. Isti su omogućili brzu izradu i uređivanje u oba razvojna stadija te u finalnoj produkciji kolekcije, a sve to na uređaju koji može stati u džep. Note9 ubrzao je izradu prototipa za oko 40 posto, a sama kolekcija je stvorena u osam dana, umjesto uobičajenih 14.

Kako je korišten Galaxy Note9

Kameru i inovativnu S Pen olovku dizajnerica je koristila za bilješke i nadahnuće za svoj digitalni sketchbook.

Uz bateriju koja traje čitav dan i gotovo beskonačnu memoriju, dizajnerica je mogla raditi na svojim digitalnim skicama gdje i kada god je dobila inspiraciju.

Oblik odjeće, uzorak tkanina i pričvršćivača nacrtani su s pomoću S Pen olovke na velikom 6,4-inčnom zaslonu Note9, najvećem zaslonu koji se ikad pojavio na Note seriji.

Složeni pribori za pričvršćivanje odjeće obnovljeni su u aplikaciji OnShape za izradu digitalnih dizajna pogodnih za 3D printanje.

Skice napravljene na Note9 mogu se poslati izravno s pametnog telefona na Ultimaker 3D pisač, što je do sada bilo moguće samo na računalu.

Sam 3D ispis bio je praćen u realnom vremenu s mobilnim telefonom, što je dizajnerici omogućilo uređivanje uživo po potrebi.

Uzorci i dizajn tkanine bežično su poslani u Joto X – visoko napredni robotski uređaj za digitalno crtanje, koji je složeni uzorak prenio na kožnu podlogu odjeće.

3D-printani pričvrsni materijali koristili su se za povezivanje kože s uzorkom za finalnu izradu odjevnih predmeta.

Dizajnerica je zatim kreirala vlastiti digitalni look book S Pen olovkom, povezanom s uređajem Bluetooth vezom. Uz pomoć S Pen olovke, dizajnerica je snimila fotografije bez dodirivanja telefona, dok je rukama napravila finalne prilagodbe kako bi dobila savršene, kontrolirane fotografije.

Dodatnu pomoć pružila je i značajka Flaw Detection (otkrivanje nedostataka) na inteligentnoj kameri Note9, koja i prije nastanka fotografije upozorava na eventualne nesavršenosti na snimci.

„Kao netko čija je kreativnost potaknuta potencijalom tehnologije i znanosti, bilo mi je stvarno zanimljivo otkriti da postoji pametni telefon koji može kontrolirati kompletan proizvodni proces jedne kolekcije. Moje su ideje ambiciozne i nastoje izazvati tradicionalne procese, stoga je meni, kao mladoj dizajnerici, bilo doista oslobađajuće vidjeti kako se moje ideje ostvaruju uz pametni telefon koji imam uvijek u ruci”, izjavila je dizajnerica Aurélie Fontan.

Aurélie Fontan je diplomirala 2018. na studiju mode na Edinburgh College of Art. Poznata je po svojoj prvoj Kombucha haljini, napravljenoj od tkanine koja je u cijelosti izrasla od Kombucha čaja, šećera, bakterija i kvasca. Nakon toga, njeno ime postalo je poznato u modnoj industriji, posebice kada ju je časopis Elle imenovao „jednom od dizajnerica koje treba pratiti”. Također, Aurélie Fontan je dobitnica nagrade Dame Vivienne Westwood za održivi razvoj i etiku, nagrade M & S Womenswear i nagrade Catwalk Textiles.