Popularni digitalni glazbeni servis uskoro u Hrvatskoj

Popularni internetski glazbeni servis  Spotify osnovan je prije deset godina u Švedskoj. Servis danas korisnicima nudi više od 40 milijuna pjesama i 3 milijarde playlista, a prisutan je u ukupno 65 zemalja svijeta. Kreativci i nositelji prava u svijetu dosad su ostvarili više od 10 milijardi eura prihoda od streaminga glazbe s ovog servisa.

Obzirom je HDS ZAMP objavio da je krajem rujna potpisan ugovor s Spotifyjem, kojim se licenciraju prava za katalog hrvatskih autora na vodećem svjetskom streaming servisu, znači li to da Spotify kao usluga konačno uskoro stiže u Hrvatsku?

„Potpisom ugovora o izravnom licenciranju prava stvoreni su i preduvjeti za dolazak Spotifyja na hrvatsko tržište, no to ne ovisi o nama. Točan datum dostupnosti servisa za Hrvatsku još nam nije poznat jer to ovisi o tehničkim detaljima i poslovnoj odluci samog servisa,“ izjavio je glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec i pojasnio:

„Uspješno smo okončali još jednu dugu pregovaračku priču, i otvorili novo poglavlje za svoje članove. Ovo je novi dokaz da stalno aktivno radimo na tome da ljubiteljima glazbe u zemlji omogućimo dostupnost što više izvora glazbe, imajući pritom na umu interese svojih članova. Potpisom ovog ugovora naši će autori ostvariti ravnopravan položaj sa svjetskim kolegama na globalnom tržištu. Od sada će i oni putem HDS ZAMP-a direktno ostvarivati svoja prava od glazbenog servis a Spotify, gdje god se u Europi i šire slušali.  I mi, kao i drugi fanovi glazbe u Hrvatskoj, s nestrpljenjem očekujemo otvaranje ovog servisa na našem teritoriju. Vjerujem da taj dan nije daleko!“

HDS ZAMP ostvaruje prava za gotovo deset tisuća hrvatskih i više od dva milijuna inozemnih autora, a stručna služba Hrvatskog društva skladatelja za svoje članove već prikuplja autorske naknade od globalnih servisa kao što su Deezer, YouTube i Google Play. Zarada od takvih servisa u budućnosti će imati sve veću važnost.

Ovaj ugovor novi je značajan korak u tom smjeru: Spotify već koristi više od 180 milijuna korisnika širom svijeta. Izravnim ostvarivanjem prava i obradom podataka o korištenju hrvatskog repertoara od strane HDS ZAMP-a očekuje se povećanje iznosa kojeg će članovi dobivati za slušanje njihovih pjesama na popularnom servisu.

...