Što će se dogoditi ako napravite detoks od društvenih mreža?

Svi ponekad jednostavno imamo potrebu za raščišćavanjem, bilo kupaonice, ormara ili liste prijatelja. Poznat nam je onaj oslobađajući osjećaj kada bacimo ili poklonimo većinu odjeće koja je uglavnom samo stajala na vješalici i zauzimala mjesto. Ili onaj osjećaj kada raščistimo prekrcanu kuhinju te naposljetku možemo otvoriti ormarić bez da nas napadne plastika svih oblika i veličina. A što kažete na ideju da isti taj proces čišćenja primijenite i na tehnologiju?

Zasigurno ste se ponekad osjetili preplavljeni aplikacijama na mobitelu i najezdom društvenih mreža. Facebook, Instagram i Twitter samo su neke od popularnih društvenih mreža koje, ne samo da nemilice troše memoriju naših pametnih telefona, već troše i naše dragocjeno vrijeme i duševni mir.

Postoje mnogi razlozi zašto smo ovisni o društvenim mrežama i zašto su nam one okupirale gotovo sve sfere života. Prvenstveno je to stoga što možemo biti u kontaktu s prijateljima ili članovima obitelji koji nam nisu blizu te nas društvene mreže na taj način zbližavaju. No, one nas istovremeno i otuđuju: svjedoci smo brojnih svađa, udaraca ispod pojasa i ismijavanja na internetu, a ono što ljude ohrabruje u tome je (često) faktor anonimnosti, ali i fizička zaštita koju nam internet nudi. Također, bombardirani smo slikama savršenih života, tijela, godišnjih odmora koje nam snižavaju samopoštovanje te počinjemo drukčije graditi sliku o sebi. Društvene mreže postaju nam uzorak prema kojem počinjemo graditi svoj život, a ukoliko se ne možemo ukalupiti, osjećamo se loše.

Što se događa kada izbrišemo takve aplikacije s mobitela i deaktiviramo račune?

Svakako će nam nedostajati slike članova obitelji, dopisivanje s njima te smiješni statusi i slike koje naši prijatelji dijele. No, isto tako, bit će, iznad svega, oslobađajuće.

Umjesto uhođenja ljudi, posvetit ćemo se uređenju doma.

Umjesto gubljenja vremena na društvenim mrežama, stići ćemo obaviti više posla.

No, ono najvažnije: um će nam biti čišći i zdraviji, bez toksičnih ljudi i lažnih života koje nam internet nudi.

Ceresa vas savjetuje kako izbaciti toksine iz tijela, ali ponekad su ovi, binarni, toksini i njihovo čišćenje još i važniji.