FOTO Raskošno, bogato, neobično: U Zagreb stigle četiri nove IKEA kolekcije

U robnu kuću IKEA Zagreb stigle su četiri nove kolekcije. Prva među njima je ograničena kolekcija GRATULERA, u kojoj se nalaze neke od ikona IKEA dizajna iz 1970-ih i 1980-ih godina, ali osuvremenjene u skladu s aktulnim trenutkom.

Tu je i SJÄLVSTÄNDIG, ograničena kolekcija s predmetima koji daju veliku slobodu u njihovoj primjeni, zatim kolekcija LUSTIGT, namijenjena svima koji se vole igrati – bez obzira imaju li 5 ili 75 godina, te konačno i božićno-novogodišnja kolekcija VINTER 2018, raskošna, bogata i prepuna neobičnih ukrasa koji će dodatno uljepšati blagdane.

Ograničena kolekcija SJÄLVSTÄNDIG sadrži proizvode koji ljude oslobađaju ustaljenih konvencija u domovima. Izvorno inspirirani “hackingom” i pristupom „uradi sam”, proizvodi su dizajnirani i proizvedeni s namjerom da ih vlasnici učine jedinstvenima – i vlastitima.

“Zaronili smo u temu kreativnosti i nastojali sagledati što znači biti buntovan i nezavisan kad govorimo o namještaju i detaljima za dom. Također smo istražili kako omogućiti ljudima da mijenjaju, igraju se i nadograđuju ono što smo napravili”, objašnjava Maria O’Brian, kreativna liderica u tvrtki IKEA.

Istraživanje dizajnerskog tima rezultiralo je kolekcijom snažne estetike, intenzivnih boja i upečatljivih uzoraka, poput metalne stolice u losos-ružičastoj boji ili sunčano-žutog konusnog jastuka. Modularni tepih, neobični jastuci ili nožice za namještaj koje se mogu nadograđivati i oblikovati po vlastitom nahođenju samo su neki od rezultata ovog znatiželjnog dizajnerskog eksperimentiranja.

GRATULERA ponovo dolazi, ali sada s drugim i trećim dijelom. U listopadu IKEA predstavlja odabrane kolorističke favorite iz 1970-ih i 1980-ih godina, a u prosincu stižu minimalistički predmeti koji su obilježili 1990-te i 2000-te. Ova ograničena kolekcija sastoji se od namještaja, rasvjete, posuđa i nekolicine detalja za dom, odreda povijesnih IKEA predmeta koji su stekli kultni status.

“Neki od ovih proizvoda su vintage ikone – i danas su posvuda prisutni. Još uvijek kupujem IKEA proizvode na aukcijama i u second-hand trgovinama. I vidim ljude koji dijele strast za poviješću i baštinom”, izjavila je Karin Gustavsson, kreativna liderica u tvrtki.

Ikone IKEA dizajna okupljene u ovoj kolekciji dostupne su u robnoj kući IKEA Zagreb i online.

...