Utječe li razlika u godinama na trajnost veze? Kolika je šansa da ćete prekinuti?

Svima su poznati holivudski parovi poput Demi Moore i Ashtona Kutchera, Katie Holmes i Toma Cruisa ili, pak, Elvisa i Priscille. Ono što im je svima zajedničko je velika razlika u godinama, ali i rastava, no jesu li zaista sve veze s razlikom u godinama osuđene na propast već na samome početku?

Svi su parovi najsretniji u početku veze, no istraživanja pokazuju da upravo oni s razlikom u godinama pokazuju najviše razine zadovoljstva u početku. Posebno su sretni stariji muškarci s mlađim ženama te starije žene s mlađim muškarcima. No, svemu dođe kraj pa tako i ljubavnoj idili, a dokazano je da ljubav češće i lakše puca u vezama s velikom razlikom u godinama.

Najčešći razlog za prekid su novčani problemi, a parovi različitih godina skloniji su odlučiti se za prekid ukoliko njihov partner dobije otkaz od parova iste dobi. Ovakve se odluke donose vjerojatno zbog drugačijih pogleda na život partnera različite dobi. Jedan je spreman na osnivanje obitelji i stabilnost, dok drugi mijenja posao i ostaje bez financijske potpore. Osim toga, novčani problemi često skrivaju dublje razloge za prekid, dok je novac samo okidač.

Također, istraživanje provedeno 2014. godine u Australiji dokazalo je povezanost razlike u godinama s vjerojatnosti prekida.

Parovi koje dijeli 10 godina imaju 39 posto više šanse za prekid od parova iste dobi, oni koje dijeli 20 godina 95 posto, dok su parovi s razlikom od 30 godina praktički osuđeni na propast. Naime, oni imaju čak 172 posto više šanse za prekid od parova iste dobi.

Iako statistika ne ide u prilog razlici u godinama, srce ne bira te je malo vjerojatno da će ga brojke natjerati da se predomisli. Bitno je oku nevidljivo.